Trenger vi bøker for å snakke med barn om døden?

Trenger vi bøker for å snakke med barn om døden?

Døden. Det kan være et vanskelig tema å snakke om, og spesielt om du skal forklare det for små barn. Det kan føles som man tar fra dem litt av livsgnisten – og kanskje også skremmer dem litt – om man forteller dem at alle skal dø en dag. Og det kan absolutt virke skummelt å ikke vite hva som skjer etter at vi dør. Men kanskje du egentlig nøler mest med å ta opp temaet for din egen skyld, og ikke egentlig for barnas?

Hvordan forklarer man døden?

Man må nok bare innse det – barn kommer til å finne ut hva døden er en vakker dag. Uansett om det er på den ene eller den andre måten. Så da er det kanskje bedre å få vite om det fra en voksen person enn en tilfeldig film på tv? Elisabeth Helland Larsen prøver ut et litt nytt terreng, når hun som sykehusklovn skriver bok om døden. Men for mange av de syke barna hun har møtt gjennom jobben sin har døden vært noe alt for virkelig som man ikke har kunnet slippe unna. Og da føles det nok godt å kunne se på det som noe konkret og naturlig, og noe som vi alle kommer til å oppleve.

Det kan komme brått på

Foreldre som har friske og lykkelige barn kan nok føle seg ganske velsignede. Spesielt om man også har selvsikre og velkledde barn med ralph lauren barn på seg til skolen. Derfor er det forståelig at man utsetter den samtalen så lenge som mulig. Men man vet aldri – plutselig opplever man et brått dødsfall i familien. Og da kan dette komme som et ekstremt sjokk på barna. Noen familier med en syk besteforelder eller oldeforelder velger å forberede barnet sakte men sikkert på hva som kan komme til å skje. Og har man en gammel hund eller gammel katt i familien kan dette også være en fin mulighet for å snakke om livet og døden med barna.

Comments are closed.
lighthouse