Hvordan engasjere barn til å lese

Hvordan engasjere barn til å lese

Foreldre burde først og fremst fokusere på gleden ved å lese, ikke nødvendigvis nytteverdien av det å lese. Økt leselyst kommer av gleden og derfor er det nyttig å ta i bruk denne gleden når du leser. Derfor vil tips nummer én være for å skape leselyst er det viktige å ha gode bøker tilgjengelig. Velg bøker basert på barnas hobbyer, lyst og interesser. Det er ikke nødvendigvis det beste å plukke frem de første og beste om dette ikke får frem denne gleden.

Tips nummer to, det kan være å prøve ut ulike typer lesestoff som for eksempel tegneserie, faktabok eller en roman. Så lenge det du leser er interessant er du på god vei. Lesing er morsommere når stoffet du leser er interessant.

Tips nummer tre er blant annet å lese høyt for eller med barna, eller lytt til en lydbok sammen. Dette vil føre til at du gir barna et bedre utgangspunkt til å lese videre. Lydbøker finnes av de fleste bøkene nå og det kan også være en god mulighet for å få barn engasjert til å lese. Det finnes mange ulike apper og nettsider for å høre på lydbøker. Ved å høre på lydbøker kan alltids moderne bluetooth hodetelefoner komme til susen.

Tips nummer fire er å vise interesse for bøkene barna leser. Du kan for eksempel snakke om boka i forkant om hva barnet tror boka handler om. Som forelder kan du for eksempel lese de første 50-100 sidene selv for å prøve å engasjere barnet til å lese boka. Ved å snakke om boka får du barnet til å bli fanget. Du kan også vise at du liker å lese fordi foreldre er viktige rollemodeller for barn. Det å vise at du er glad i å lese vil påvirka barna positivt i en retning hvor barna selv vil lese.

Tips nummer fem er at du kan lese på ferie og i fritiden. Grunnen til å lese på ferie og i fritiden er fordi da har du mer og bedre tid til å fortape seg ned i en ny verden fullt med spennende innhold.

Tips nummer seks er å skape gode vaner. Ved å skape gode lesevaner vil de fortsette å lese. For å skape gode lese vaner trenger du å finne et rolig sted, det kan for eksempel være på rommet eller i stua. Lesing krever konsentrasjon. Får du ikke konsentrasjon så er det ikke så lett å holde opp lesingen og det er derfor viktig å legge til rette for dette hjemme.

Comments are closed.
lighthouse