Bokjakt i hjemmet

Bokjakt i hjemmet

Det er mange måter å skape leselyst. Du kan for eksempel gjøre lesing mer spennende gjennom å arrangere en bokjakt i hjemmet. En måte å gjøre bøker spennende på, er ved å lage en bokjakt. Alt du trenger å gjøre, er å gjemme bøker et sted i hjemmet og la barna lete etter dem.

Velg spennende bøker

For å gjøre bokjakten morsom, gjelder det å velge spennende bøker som barna kan finne. Kjøp gjerne nye bøker, og lov barna at du skal lese bøkene for dem når de finner dem. Eldre barn kan få hint og spor de kan følge for å finne bøkene, og deretter kan de lese dem selv. Lær barna å tenke på bøker som skjulte skatter, for det er jo nettopp det bøker er.

Hvor skal du gjemme dem?

Bøkene kan gjemmes hvor som helst, men selvsagt på et tørt og trygt sted, der de ikke blir ødelagt. Legg dem i et kjøkkenskap, i kjelleren, i garasjen eller under en bunke fine og myke håndklær på badet. Bruk fantasien, legg gjerne bøkene på ulogiske steder, slik at det blir en overraskelse å finne dem, og velg bøker etter barnas alder. For de minste er bildebøker et godt valg, men barna bør også lære seg å lese bøker uten bilder. Det å skape egne bilder i hodet er veldig bra både for fantasien og konsentrasjonen. Ungdommer liker gjerne å lese på engelsk, men du bør også oppmuntre dem til å lese på norsk, for å trene det norske ordforrådet.

Gjør lesestunden spesiell

En lesestund skal være rolig. Legg vekk alt av skjermer, og det gjelder både deg og barna. Sett dere sammen rundt en bok, eller les hver deres bok. Lag gjerne en skjermet lesekrok der det er stille og fredelig. Unngå forstyrrende elementer, for når dere skal lese, gjelder det å holde konsentrasjonen. Norske barn har dessverre stadig flere problemer med å konsentrere seg, og mange klarer ikke å lese lengre tekster. Derfor er det veldig viktig å trene opp konsentrasjonen allerede i barndommen. Ellers kan barna slite med dette hele livet.

Hva kan manglende konsentrasjon føre til?

Manglende konsentrasjon viser seg ofte først på skolen, ved at elevene blir dårligere til å lese og skrive. De klarer ikke lenger å forstå eller huske innholder i lengre tekster. Mange sliter også med matematikk, som er et annet fag som krever konsentrasjon. Og problemene blir enda verre når barna søker seg til høyere utdanning. Nei, det er ikke det samme å lese en bok på mobilen, eller høre på en lydbok. Konsentrasjonen som kreves ved å lese en ekte bok er veldig viktig for læring på skolen, og denne konsentrasjonsevnen må trenes og vedlikeholdes. Barn som er dårlige til å lese har også større risiko for å ende opp i lavtlønnsyrker, men god lesetreniing fra tidlige år kan bidra til å utligne sosiale forskjeller.

Comments are closed.
lighthouse